Pomocy
Magda : Długość boku rombu jest równa 3√2 (3 pierwiastki z dwóch) a jedna z jego przekątnych jest 2
razy dłuższa od drugiej.oblicz pole rombu
13 wrz 19:31
Janek191:

a = 3
√2
x
2 + (2 x)
2 = a
2
x
2 + 4 x
2 = 18
5 x
2 = 18
| | 9*10 | | 90 | |
P = 0,5 x*2 x = x2 = |
| = |
| = 18 [j2] |
| | 25 | | 5 | |
13 wrz 19:37
Janek191:
Ostatni wiersz jest źle :0
Powinno być
P = 0, 5*2x*4x = 4 x2 = 4*18 = 72 [ j2]
13 wrz 19:39
Magda : Dziękuję życie mi ratujesz 😃
13 wrz 19:41
grthx:

Oznaczmy polowe krotszsej przekatnej przez x a polowe dluzszsej przez 2x i x>0
Z tw pitagorasa policz x
x
2+(2x)
2= (3
√2)
2
x
2+4x
2= 18
5x
2= 18
| | 18 | | 18 | | 3√2 | |
x2= |
| to x= √ |
| = |
| |
| | 5 | | 5 | | √5 | |
Ktotsza przekatna ma dlugosc 2*x =
DLusza przekatna ma dlugosc 4*x=
Pole masz wzor zwiwazany z przekatnymi
13 wrz 19:43