Rozwiąż układ równań i podaj jego interpretacje geometryczną :
Xx: Rozwiąż układ równań i podaj jego interpretacje geometryczną :
⎧ x2+y2=1
A) ⎩ x2−6x+y2−6y+10=0
⎧ x2+y2+4X+6y−7=0
B) ⎩ x2+y2+4y−1=0
13 wrz 19:23
Janek191:
x2 + y2 = 1 −równanie okręgu o środku S = (0,0) i r = 1
( x − 3)2 − 9 + ( y − 3)2 − 9 + 10 = 0
( x −3)2 + (y −3)2 = 8 = (2√2)2 − równanie okręgu
o środku S1 = ( 3, 3) i r1 = 2√2
13 wrz 19:28
Janek191:
13 wrz 19:31
Xx: Ok podpunkt a wyszedł mi dobrze, a w b chyba coś pomyliłam bo nie wiem jak obliczyć współrzędne
środka
13 wrz 19:32
Xx: Pomoże ktoś?
13 wrz 19:47
grthx: b) 1 okrag S=(−2,−3)
2 okrag S=(0.−2)
13 wrz 19:50
Janek191: B)
(x + 2)2 − 4 + ( y + 3)2 − 9 − 7 = 0
( x + 2)2 + ( y + 3)2 = 20 = 4*5
S = ( − 2, − 3) r = 2√5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
13 wrz 19:50
Janek191:
(x − 0)2 + ( y + 2)2 − 4 − 1 = 0
(x − 0)2 + ( y + 2)2 = 5
S1 = ( 0, − 2) r1 = √5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
13 wrz 19:51