wykaż
xyz: 1. N jest liczbą nieparzystą, n3−n2−n+1 jest podzielne przez 16.
2. N należy do liczb naturalnych, wykaż, że 60 dzieli (n3−n)(n2−4).
13 wrz 18:51
ICSP: Posprowadzaj te wielomiany do postaci iloczynowych.
13 wrz 18:53
xyz: 9. wyszło (n−2)(n−1)n(n+1)(n+2), pięć kolejnych liczb całkowitych, wiem już jak to zrobić, ale
dalej nie widzę sposobu na 8
13 wrz 19:04
ICSP: n liczba nieparzysta : n = 2k + 1 dla pewnej całkowitej wartości k.
Po sprowadzeniu do postaci iloczynowej wykonaj podane w poprzedniej linijce podstawienie.
13 wrz 19:07
grthx: np (n−2)(n−1)n(n+1) to kolejne 4 liczby naturalne a wiec podzielne przez 4
Wsrod nich jest tez podzielna przez 2 .
13 wrz 19:08
Kacper:
n3−n2−n+1=n(n2−1)−(n2−1)=(n−1)(n2−1)=(n−1)(n−1)(n+1)
Skoro n jest nieparzyste, to liczby n−1 i n+1 są kolejnymi liczbami parzystymi.
Reszta samemu.
13 wrz 19:09
piotr: 1. (2k+1)3−(2k+1)2−(2k+1)+1 = 8k2(k+1)
13 wrz 19:11