Wykaż, że; Wartość bezwzględna, Uprość.
Izydor: Wykaż, że dla x>0 i y>0 prawdziwa jest nierówność
Spróbowałem przenieść wszystko na lewą stronę i sprowadzić do wspólnego mianownika. Uzyskałem
coś takiego:
| 4x2 | | y2 | | 4xy | |
| + |
| − |
| ≥0 |
| 2xy | | 2xy | | 2xy | |
Spróbowałem sobie dopisać coś do uzyskania wzoru skróconego mnożenia ale chyba nie było w tym
sensu bo niewiele mi to dało.
| (2x+y)2 | |
| ≥0 |
| 2xy+x2+y2−x2−y2 | |
Ktoś mógłby w tym pomóc? Byłbym wdzięczny.
Oprócz tego mam problem z
Uprość wyrażenie:
√2x+2√2x−1−
√2x−2√2x−1, x>1
Tutaj wynik to 2. Próbowałem podnieść wszystko najpierw do potęgi a później wyciągnąć z tego
pierwiastek, ale chyba nie było to poprawne bo nie wynikło z tego nic sensownego.
Wykaż, że dla podanych wartości x prawdziwa jest równość:
| | 4 | |
|6x−9|* |
| =6 dla x≠32 |
| | |6−4x| | |
Tu szukałem i trafiłem na to
|6x−9| = 3|2x−3|
|6−4x| = 2|3−2x|
ale nie do końca wiem co z tym zrobić dalej. Wiem jedynie, że żeby faktycznie po lewej stronie
równania doprowadzić do 6 musiałbym opóścić w takim wypadku w liczniku albo mianowniku zmienić
znak przy opuszczaniu wartości bezwzględnej.