Twierdzenie Eulera
Mateusz: Mógłby ktoś wyjaśnić twierdzenie Eulera w teorii liczb?
Wiem czym jest funkcja phi i tak dalej, bardziej chodzi o zastosowanie.
Rozpatrzmy ten przykład
9393 − 3333 ≡ 0 mod 10
Liczę funkcję phi dla 10 czyli mam 4
No i teraz biorę 9393 mod 4 − 3333 mod 4 czy jak?
13 wrz 18:38
Saizou :
Twierdzenie mówi tyle:
Jeśli m € Z+ oraz a € Z to aφ(m)≡1 (mod m)
Rozpatrzmy:
a=93 oraz m=10
NWD(93,10) =1 więc są to liczby względnie pierwsze
φ(10)=4 zatem
934≡1 (mod10)
9393≡93•9392≡93•(934)23≡93•1≡3 (mod10)
analogicznie mamy
3333≡33•(334)8≡33≡3 (mod10)
zatem mamy
9393−3333≡3−3≡0 (mod10)
13 wrz 20:13