Prosze o wytłumaczenie takiego zadania! :)
Agaczi: Witajcie

wytłumaczcie
Janek dostał od babci 120 zł i postanowił od tego momentu oszczędzać.
Będzie odkładał co miesiąc 80% kieszonkowego, jakie otrzymuje od rodziców w wysokości
35 zł miesięcznie.
Po ilu miesiącach oszczędzania jego stan posiadania zwiększy się 4,5−krotnie?
13 wrz 18:37
Agaczi: i jeszcze napisz wzór funkcji określający stan jego oszczędności w zależności od liczby
miesięcy oszczędzania
13 wrz 18:39
Agaczi: prosze o wytłumaczenie

13 wrz 18:40
Sebastian: oznaczmy ilość miesięcy jako x
80% z 35 = 28.
Dodatkowo od samego początku mamy 120 zł.
Czyli nasze równanie wygląda tak:
28 * x + 120 = 540
28x = 420 // :28
x = 15
Tak więc ilość miesięcy wynosi 15.
13 wrz 18:42
piotr: 4,5*120 = 0,8 * 35 * m ⇒ m = 135/7
13 wrz 18:43
Agaczi: Dlaczego napisałeś 540? skąd to?
13 wrz 18:44
piotr: 3,5*120 = 0,8 * 35 * m ⇒ m = 15
13 wrz 18:44
Sebastian: Co do wzoru, oznaczmy naszą funkcję przez f, niech a = ilość miesięcznego kieszonkowego po
odpowiedniej kalkulacji typu odliczenie procentów.
niech b oznacza początkową wartość.
f(x) = ax + b
czyli otrzymujesz zwykłą funkcję liniową determinowaną od x.
13 wrz 18:44
Sebastian: 540 to Twoja poszukiwana liczba, otóż Jaś MAJĄC 120 zł postanowił oszczędzać, stąd właśnie 4,5
* 120 = 540
13 wrz 18:45
Agaczi: Ok już rozumiem,a drugie wyszło mi tak : f(x)= 28 +120 poprawnie?
13 wrz 18:56
Agaczi: 28x *
13 wrz 18:56
grthx: 
brakuje we wzorze zmiennej x
13 wrz 18:57
grthx: Juz napisales
13 wrz 18:58