ułamki
mania: hej mam problem z tym przykladem, jak wymnoze i skroce wychodzi 784/420, ale jak skracam zawsze
co innego , pomocyy
oblicz : 835 * 14* 712
13 wrz 18:13
Izydor: | 8 | | 14 | | 7 | | 8 | | 7 | | 7 | | 8 | | 7 | | 4 | | 7 | | 28 | |
| * |
| * |
| = |
| * |
| * |
| = |
| * |
| = |
| * |
| = |
| |
| 35 | | 1 | | 12 | | 35 | | 1 | | 6 | | 5 | | 6 | | 5 | | 3 | | 15 | |
13 wrz 18:19
grthx: To zacznij od skracania przez 2
| 784 | | 392 | | 196 | |
| = |
| dalej mozesz skrocic przez 2 = |
| i teraz sie zastanow czy |
| 420 | | 210 | | 105 | |
mozez skrocic to jeszcze
13 wrz 18:21
mania: wielkie dzieki za pomoc
13 wrz 18:40
mania: w tym przykładzie istnieje wiele możliwośći skrócenia, i nie zawsze wychodzi dobrze dlatego
stad moje wątpliwości
13 wrz 18:41