matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż nierówności
Majk:
Witam, mam problem z tym zadaniem. Proszę o pomoc. {
2
3
}
x
− {
1
9
}
x
+ {
1
27
}
x
− {
1
81
}
x
+ ... ≥ 3
2−x
− 0,9
13 wrz 18:02
Majk:
Pierwszy wyraz oczywiście = (
1
3
)
x
Przepraszam za błąd
13 wrz 18:03
piotr:
(1/3)
x
≥ 3
2−x
− 9/10 ∧ 0<(1/3)
x
<1
1+(1/3)
x
13 wrz 18:14
Majk:
Podstawiam wtedy (1/3)
x
= t, lecz wychodzi mi w końcowym rozrachunku coś dziwnego.
13 wrz 18:15
piotr:
t=3
−x
t
≥ 9(t−1/10)
1+t
13 wrz 18:29
piotr:
1
9
(t−
) (t+
)
9
10
≤ 0, zał.: t>0 ⇒
t+1
1
⇒ 0 < t ≤
9
1
⇒ 0 < 3
−x
≤
9
⇒ x ≥ 2
13 wrz 18:38
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick