prawdopodobieństwo
ja : W dwóch urnach, w których są po 4 kule czarne, rozmieszczamy dodatkowo 6 kul białych. Następnie
z losowo wybranej urny losujemy jedną kulę. Jak rozmieścić białe kule w urnach, aby
prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej było największe? Oblicz to prawdopodobieństw
| | x2−6x−12 | |
dotarłam do takiej postaci tego prawdopodobieństwa : |
| i nie wiem jak |
| | x2−6x−40 | |
dalej, strzelam że pochodną ale jakby ktoś mógł mi to tak wytłumaczyć po kolei co i jak dalej
Mila:
| | x2−6x−40+40−12 | | 28 | |
P(x)= |
| =1+ |
| |
| | x2−6x−40 | | x2−6x−40 | |
| | −28*(2x−6) | |
P'(x)= |
| |
| | (x2−6x−40)2 | |
2x−6=0
x=3
−28(2x−6)>0 /:(−28)
2x−6<0
x<3
Przy przejściu przez x=3 pochodna zmienia znak z (+) na (−) ⇔
dla x=3 ma maksimum
Oblicz P(3)
=================
Tu masz tylko 6 kul do podziału i mogłaś rozważyć sytuacje:
Rozłożono kule białe tak:
U
1 U
2
0 6
1 5
2 4
3 3
Porównać obliczone prawd.
Dla podziału 3 3 największe prawd.