Zadanie tekstowe
poprawkowicz: Puszka w kształcie walca ma objętość 330 ml. Jakie powinny być wymiary tej puszki, aby do jej
produkcji potrzeba było jak najmniej materiału (tzn. aby pole powierzchni tej puszki było jak
najmniejsze)?
13 wrz 17:42
Mila:
V=πr
2*h
πr
2*h=300cm
3
| | 300 | |
Pc=2πr2+2πr*h=2πr2+2π*r* |
| |
| | πr2 | |
Liczysz P'(r)
13 wrz 19:23
grthx: Milu 
Przeciez to zwykly browar. te puszki roznia sie tylko napisami . Mogl/la isc do sklepu kupic
puszke np Żubra i ma
wymiary
13 wrz 19:28