matematykaszkolna.pl
w kolejce ja : na ile sposobów można ustawić w kolejce 4 dziewczęta i 4 chłopców jeśli żadne dwie dziewczyny nie stoją jedna za drugą ?
12 wrz 23:18
Smule: Mamy dwie możliwości: D C D C D C D C C D C D C D C D W obu przypadkach 4!*4! (ustawiamy dziewczynę na 4 sposoby, chłopaka na 4, dziewczynę na 3, chłopaka na 3, dziewczynę na 2, chłopaka na 2 itd...) Odp. 2*4!*4!
12 wrz 23:28
PW: Smule, źle to tłumaczysz i liczysz. Między czterema dziewczynami ustawionymi w kolejce są 3 miejsca. Należy w te miejsca wstawić chłopcaów, żeby rozdzielić dziewczęta. Jest więc możliwe to co napisałeś, ale również na przykład d1c1c2d2c3d3c4d4 − między dwiema dziewczynami stoi dwóch chłopców.
13 wrz 09:50
Iryt: Ustawiam 4 chłopców w szereg: ∨ C1 ∨ C2 ∨ C3 ∨ C4 ∨ 4 dziewczynki mogą wybrać miejsca na:
nawias
5
nawias
nawias
4
nawias

Liczba możliwych ustawień:
nawias
5
nawias
nawias
4
nawias

*4!*4!

13 wrz 17:11
grthx: Dzien dobry Iryt emotka Najwazniejszse ze wrocil nasz kolega PW
13 wrz 17:13
Mila: Dzień dobry. Też mnie to ucieszyło.emotka
13 wrz 17:17
grthx: Ale on Milu byl wczesniej . to yht bo on pisal takie elaboraty jak PW emotka
13 wrz 17:27
PW: Nie, nigdy nie zmieniałem nicku, zawsze byłem PW. Nie wróciłem do stałego podpowiadania, tragicznie ślepnę i nie ma na to lekarstwa. Ponadto zwątpiłem w sens czegokolwiek, co dobrze rozumie dawny 6−latek. Dzisiaj mi się po prostu wyrwało, bo nikt nie poprawiał złej odpowiedzi (czasem mi się wciśnie w menu "MATEMATYKA"). Lubię Was, ale małe są szanse na dawne zaangażowanie. Forum traci pierwotny charakter, coraz więcej tu studentów zamiast licealistów, a nie takie były założenia.
13 wrz 17:42
Mila: Witam Cię serdecznie PW, życzę poprawy widzenia i lepszego ( mimo wszystko) samopoczucia. (czy to stożek rogówki?) Brakuje Mi Ciebie na forum. To prawda, że forum zmienia swój charakter. Może będzie lepiej w tym roku szkolnym. Ja nie pracuję, oszczędzam gardło.
13 wrz 17:49
grthx: dzien dobry PW emotka tak to ja dawny 6−latek . Po prostu nie moge w to uwierzyc . Przeciez miales dwie operacje na te oczy. NIc nie pomogly ? Bardzo dobry jest szpital w Bielawie (dolnoslaskie) Tam zjezdzaja sie ludzie z calej Polski (nawet byli ludzie z Gdanska) . Moja mama miala tam operacje na zacme Moze oni cos poradza Wsparcie rodziny , wsparcie na forum tutaj i powinno byc dobrze
13 wrz 17:54
Metis: Trzymaj się PW, mimo wszystkiego.
15 wrz 19:02