geee
adrian: | | 5 | | 25 | |
boki trojkata abc zawieraja sie w prostych o rownaniach y=− |
| x+ |
| , y=−3x+3, y=−5x+15 |
| | 3 | | 3 | |
wyznacz rownania prostych zawierajacych srodkowe tego trojkata i wsplrzedne punktu przciecia
srodkowych
tutaj zdj:
http://i.imgur.com/aGX7b8a.jpg?1
wyznaczam punkty przeciecia, potem srodki tych odcinkow i srodkowe ale cos mi zle wychodzi,
gdzie jest bład?
12 wrz 23:08
Jack: trzecie rownanie zle obliczone
tj.
| | 5 | | 25 | |
− |
| x + |
| = − 5x + 15 //*3 |
| | 3 | | 3 | |
−5x + 25 = − 15x + 45
10x = 20
x = 2
12 wrz 23:22
adrian: poprawilem i wtedy P3 = (2,5), P2=(6,−15) P1=(−4,5) S
P3P2 wyszło (4,−5) a S
P1P2 (1,0)
| | 5 | | 5 | |
wiec a srodkowiej wychodzi −5/3 czyli jedna ze srodkowych y=− |
| x+ |
| a w odp zadna |
| | 3 | | 3 | |
niema takiego rownania, znowu zle?
13 wrz 00:12
Smule: Sposób jest dobry.
Wyznaczasz wierzchołki A, B i C
Wyznaczasz środki bokow, tj. AB, BC, AC
Prowadzisz proste prostopadłe przez środki boków (może policzyłeś dla złych prostych, np. dla
prostej AB wybrałeś środek BC) Możesz to łatwo sprawdzić np. podstawiając pod równanie prostej
AB x środka boku AB i sprawdzajac czy wyjdzie taki sam y
Znajdujesz punkt wspólny dwóch srodkowych
Jak zrobiłeś tak to powinno być ok. Rano mogę ci to rozwiązać i sprawdzić czy wynik jest dobry.
13 wrz 01:31
Smule: | | −4 + 6 | | −15 + 5 | |
S12 = ( |
| )( |
| ) = (1, −5) ≠ (1, 0) |
| | 2 | | 2 | |
13 wrz 01:38
Smule: Tu masz błąd
13 wrz 01:38