pomocy
anakin: Oblicz, dla jakich wartości m proste k i l są równoległe, gdy:
k: y=4mx−3, l: y=m2x+2
k: y=(m2−3m+1)x+5, l: y=(2m+7)x−10
poda ktoś rozwiązanie dokładnie rozpisane, bo gdzieś się gubie
12 wrz 23:07
Jolanta: czy to jest y=m2x+2
12 wrz 23:12
anakin: tak y=m2x+2
przepraszam za przeoczenie
12 wrz 23:13
Jolanta: 4m=m2 jeżeli sa równoległe mają takie samo a
m2−4=0
(m+2)(m−2)=0
m= −2 m=2
12 wrz 23:14
anakin: to samo mi wychodzi, ale w odpowiedziach jest inaczej
odpowiedź do pierwszego przykładu to m = 0 lub m = 4
do drugiego m = −1 lub m = 6
12 wrz 23:17
Puma: Tak naprawde anakin to sa tylko rachunki
m
2=4m dla rownoleglych
m
2−4m=0
m(m−4)=0 ⇒m=0 lub m−4=0 to m=4
Prostopadle 4m*m
2=−1
| | 1 | |
4m3=−1 to m3= − |
| ⇒m= 3√−14 |
| | 4 | |
12 wrz 23:19
Jolanta: to duży zbieg okoliczności,ze taki sm bląd popełnisz jak ja
m2−4m=0
m(m−4)=0
m=0 m=4
12 wrz 23:20
anakin: a drugi przykład?
12 wrz 23:26
Jolanta: m
2−3m+1=2m+7
m
2−5m−6=0
Δ=(−5)
2−4*1*(−6)=47
√Δ=7
m
2=
12 wrz 23:26
Puma: b) m
2−3m+1=2m+7
m
2−5m−6=0
Δ= 49
√49=7
dla rownoleglych
(m
2−3m+1)(2m+7)=−1
2m
3+m
2−19m+8=0
szukalem pierwiastkow wymiernych i calkowitych i nie znalazlem wiec tego nie rozwiaze bo to
juz poziom studia
12 wrz 23:34
Puma: Skoro jest taki przyklad to Ty musisz byc studentem to dlaczego nie potrafisz rozwiazac
Dla licealisty to nie do rozwiazania
12 wrz 23:36
Jolanta: +7 nie 8
12 wrz 23:38
Puma: Jolu jak przeniesiesz (−1) z prawej to masz 8
12 wrz 23:40
Jolanta: Lepiej spać pójdę
12 wrz 23:43
Puma: Dobranoc
12 wrz 23:44
Jolanta: Dobranoc
12 wrz 23:46
Eta:
proste k: y= a1x+b1 i l: y=a2x+b2
k∥ l ⇔ a1=a2
1) 4m=m2 ⇒ m2−4m=0 ⇒ m(m−4)=0 ⇒ m=0 lub m= 4
2) m2−3m+1= 2m+7 ⇒ m2−5m−6=0 ⇒ (m−6)(m+1)=0 ⇒ m= 6 lub m= −1
13 wrz 01:06