prosiłbym o pomoc
anakin: Oblicz, dla jakich wartości m proste k i l są prostopadłe, gdy:
k: y=(m−4)x−5, l: y=(m−2)x−3
nie ogarniam tego pomoże ktoś?
12 wrz 22:57
Omikron: Proste są prostopadłe gdy a1*a2=−1
(m−4)*(m−2)=−1
12 wrz 22:59
anakin: tak zrobiłem i wyszło mi m2 = −9 czyli m = −3, a w odpowiedziach jest m = 3 i nie wiem jak
to zrobić żeby wyszedł taki wynik
12 wrz 23:02
Jolanta: y=ax+b
| | −1 | |
np y=2x−7 i y= |
| x+3 są prostopadłe |
| | 2 | |
patrzysz na a a
1*a
2=−1
12 wrz 23:02
Jolanta: m2−6m+8=−1
m2−6m+7=0
Δ=36−28=8
m1=
12 wrz 23:06
Puma: anakin m2=−9 to nie ma rozwiazan bo nie ma kwadratu z liczby ujemnej
(m−4)(m−2)=−1
m2−2m−4m+8=−1
m2−6m+9=0
(m−3)2=0
m−3=0 to m=3
albo licz delte
12 wrz 23:07
Omikron: Po wymnożeniu nawiasów
m2−6m+8=−1
m2−6m+9=0
(m−3)2=0
m−3=0
m=3
12 wrz 23:08
Jolanta: ale byk
12 wrz 23:09