Figury podobne. Pilne!!!
Justyna: Pilne


Uzasadnij ze dwa prostokąty niebędące kwadratami sa podobne jesli miary katów ostrych miedzy
przekątnymi w obu prostokatach sa takie same.
12 wrz 22:30
Eta:
12 wrz 22:35
Justyna: Prosze o jakieś uzasadnienie
12 wrz 22:36
Puma: Mialem tez pisac prosbe o to samo
12 wrz 22:40
Puma:
12 wrz 22:48
Eta:

|AS|=|DS|=|BS|=CS|=d i |KS|=|NS|=|LS|=|MS|
| | b | | d | |
ΔASD ∼ ΔKSN z cechy (bkb) to: |
| = |
| |
| | c | | x | |
| | a | | d | |
i ΔABS ∼ ΔKLS z cechy (bkb) to |
| = |
| |
| | e | | x | |
zatem prostokąt ABCD jest podobny do prostokąta KLMN
13 wrz 00:55
Eta:
Zapomniałam dopisać ,że
|KS|=|NS|=|LS|=|MS|= x
13 wrz 00:58
Beauty: Tylko ze nie mogą one byc kwadratami a jeden z nich jest
13 wrz 01:03
Eta:
Każde kwadraty są podobne !
ale nie każde prostokąty są podobne
dlatego w zadaniu podano informację: "prostokąty, które nie są kwadratami"
13 wrz 01:10
Puma:
Dziekuje
13 wrz 01:11
Eta:
Na zdrowie ...

i
miłych snów
13 wrz 01:12
Puma: dobranoc
13 wrz 01:14