Uzasadnij,ze dla dowolnych liczb rzeczywistych a,b,c
Jolanta: Uzasadnij,ze dla dowolnych liczb rzeczywistych a,b,c zachodzi równość
a2+2b2+c2 ≥ 2b(a+c) to jedno z zadan przy których utknęłam.Pomóżcie proszę
12 wrz 22:14
jc: Nierówność z zadania wynika z nierówności
(a−b)2 + (c−b)2 ≥ 0
12 wrz 22:17
Puma: a2+b2+b2+c2≥2ab+2bc
a2+b2+2ab+b2+c2−2bc≥0
(a−b)2+(b−c)2≥0 cnu
12 wrz 22:18
Saizou :
Oczywiste są nierówności
(a−b)2 ≥0
(b−c)2≥0
==========+
a2−2ab+b2+b2−2bc+c2≥0
a2+2b2+c2≥2b(a+c)
12 wrz 22:18
Eta:
(a−b)2+(b−c)2≥0
a2−2ab+b2+b2−2bc+c2≥0
a2+2b2+c2≥ 2ab+2bc
a2+2b2+c2≥ 2b(a+c)
c.n.u
12 wrz 22:19
Jack: dowod prosty jak dobrze wyrosniete drzewo.
Przeksztalcajac nierownosc rownowaznie otrzymuje:
a2 + 2b2 + c2 ≥ 2ab + 2bc
a2 − 2ab + b2 + b2 − 2bc + c2 ≥ 0
(a−b)2 + (b−c)2 ≥ 0
komentarz : kwadrat liczby rzeczywistej jest nieujemny zatem ich suma rowniez jest nieujemna.
12 wrz 22:19
Eta:
12 wrz 22:19
Jack: a komentarza nikt nie napisal
12 wrz 22:19
Eta:
Saizou napisał
12 wrz 22:20
Saizou :
a jaki jest sens pisania komentarza w naszych "dowodzikach" ?
12 wrz 22:20
Jolanta: Dziękuje Wam

to może i to pomożecie
x
4+y
4+x
2+y
2 ≥2x(x
2+y
3)
12 wrz 22:24
Jack: na pewno w nawiasie jest x2+y3?
12 wrz 22:32
Eta:
Popraw zapis !
12 wrz 22:32
Jolanta: Tez mi sie ten y3 nie podoba ale nie mam tego zadania z ksiażki.znalazłam w starym zeszycie
nierozwiązane.A to znaczy,ze zle było napisane

To może w tym też jest bład
Wykaż,ze
√7−4*√3−
√4+2*√3=1
Wychodzi mi fałsz
12 wrz 22:40
Puma: Prawda
√7−4√3= 2−√3
√4+2√3= 1+√3
12 wrz 22:44
Jack:
7 − 4√3 = (2−√3)2
4 + 2√3 = (1+√3)2
zatem
√7 − 4√3 − √4 + 2√3 = |2−√3| − |1+√3| = 2 − √3 − (1+√3) = 2 − √3 − 1 − √3 =
1 − 2√3
12 wrz 22:45
Jack: prawda jest ze falsz wychodzi
12 wrz 22:46
Jolanta: 2−
√3−1−
√3=1−2
√3
Oj pewnie plus miał byc pod pierwszym pierwiastkiem .
Dziękuje.Dobrze wiedzieć,że mozna na Was liczyć
12 wrz 22:48