WIELOMIANY Z PARAMETREM
neverbenance: Dany jest wielomian W(x) = (x − 2)(x2 − 2mx + 1 − m2), gdzie m jest parametrem i należy do
rzeczywistych.
Dla jakich wartości parametru m wielomian W(x) ma 3 różne pierwiastki?
mam problem z założeniami, wiem, że delta funkcji w drugim nawiasie musi być dodatnia i x ≠ 2.
wtedy wychodzi przedział: m∊(−∞; − √2 /2) ∪ ( √2 /2; +∞) − {2}
12 wrz 21:47
Adamm: x1, x2 ≠ 2
nie m≠2
12 wrz 21:53
asiakulpa : x
2−2mx+1−m
2 ≠ 0 <−−−−− podstawiasz pod x 2
Liczysz i wychodzi m
1 = 1 i m
2 = −5
Czyli do przedziału który wcześniej otrzymałaś musisz odjąć 1 i −5
Jeśli masz więcej pytań pisz, chętnie odpowiem

<3
12 wrz 22:32