wykresy
Puma:

Zegar elekrtyczny jest tak zbudowany ze duza wskazowka przemieszcza sie co minute wskazujac
tylko kolejne calkowite minuty
Miara kata α wyznaczonego przez polozenie duzej wskazowki o godzinie 12
oo i polozenie jej w
t sekund pozniej (0≤t<3600) jest funkcja t
α=f(t)
Naszkicuj wykres funkcji t obierajac odpowiednie skale w 3 przypadkach
a) Czas t
0=1sek w ciagu ktorego wskazowka ,, przeskakuje '" mozesz przy malej dokladnosci
pomiarow uwazac za praktycznie rowny 0
b) Czas t
0=1sek. mozesz zmierzyc ale przy niewystarczajacej dokladnosci pomiaru nie mozesz
zbadac ruchu wskazowki w ciagu t
0=1 sek wobec tego przyjnij
ze "przeskok" odbywa sie ruchem jednostajnym
c) Oserwujesz "przeskok" wskazowki wymierzajac jej polozenie co 0,01 sek i stwierdzasz ze w
przyblizeniu w ciagu 0,2 sek ruch jest jednostajnie przyspieszony
w ciqgu nastepnych 0,4 sek wskazowka osiaga polozenie koncowe ruchem jednostajnym w ciagu
koncowych 0,4 sek wykonuje drgania dookola nowego polozenia rownowagi . Okres tych drgan
jest staly i amplituda liniowo maleje do zera )
a) zrobilem tak
nie wiem jak narysowac b i c)