Nieszęsna trygonometria..
Kolega: Ramię trojkata równomiennego ma długość 2 a kat między ramionami ma miarę 2 alfa. Długość
podstawy wynosi ...
Odp 4 sin alfa
Zacząłem liczyć twierdzeniem cos ale wychodzi coś dziwnego..
Proszę o pomoc
12 wrz 21:41
Adamm:

wysokość padająca na bok x jest dwusieczną kąta α
12 wrz 21:46
Jack:

z twierdzenia sinusow.
sin β = sin (90 − α) = cos α (to ze wzorow redukcyjnych)
zatem
wiemy ze sin2α = 2sinαcosα
zatem
| 2 | | a | |
| = |
| //*cos α |
| cos α | | 2sinαcosα | |
a = 4 sin α
12 wrz 21:46
Adamm: Jack przekombinowane
12 wrz 21:47
Kolega: Fajnie fajnie

thx
12 wrz 21:49
Jack: @Adamm,
sposobow jest wiele

ten mi przyszedl najszybciej na mysl
12 wrz 21:51
Jack: aczkolwiek nie powiem, twoj sposob better
12 wrz 21:52
Eta:

Krótko w jednej linijce
| a | |
| = sinα ⇒ a=2sinα to |AB|=2a= 4sinα |
| 2 | |
12 wrz 22:14
Jack: to napisal adam
12 wrz 22:17
Eta:

u mnie ...... bez wprowadzania x/2
12 wrz 22:22