Równanie kwadratowe z parametrem pod pierwiastkiem
Kredowiec: Witam!
Mam zadanie w którym muszę napisać dla jakich k funkcja ma zbiór wartości liczb rzeczywistych.
Wiem że warunkiem do tego zadania jest to, że wszyszystko pod pierwiastkiem musi być większe od
0.
Ale nie mam pojęcia jaka ma być delta i po policzeniu delty nie wiem co mam z tym dalej zrobić
f(x)=√x2+(k+2)*x+2k+1
12 wrz 21:31
Adamm: x2+(k+2)*x+2k+1≥0, x∊ℛ
Δ≤0
po policzeniu delty masz już odpowiedź
12 wrz 21:33
Kredowiec: Czemu delta ma być mniejsza od 0?
12 wrz 21:34
Adamm: dla Δ<0 funkcja zawsze jest dodatnia
12 wrz 21:35
Adamm:

czerwona − Δ<0
niebieska − Δ=0
zielona − Δ>0
12 wrz 21:37
Kredowiec: Dziękuję.
12 wrz 21:37
Janek191:
Bo a = 1 > 0
a − współczynnik przy x2.
13 wrz 06:44