oblicz granice ciagu
wojtek: an= 3n+4n−12n
czy to jest dobrze zrobione?
an= 3n+4n−12n / :3n
= 1+1n−9n / :2n
= 1/2n + 1/1n−7n = −∞
12 wrz 21:14
Janek191:
Źle zrobione

Wynik dobry.
12 wrz 21:16
wojtek: napisałbyś poprawnie?
12 wrz 21:17
12 wrz 21:18
Adamm: rozumiesz?
12 wrz 21:19
wojtek: Tak, dzięki 3/12 <1 więc się zeruje
12 wrz 21:22
Mila:
lim
n→∞(3
n+4
n−12
n)=
| | 3 | | 4 | |
=limn→∞ 12n*[( |
| )n+( |
| )n−1]=−∞ |
| | 12 | | 12 | |
12 wrz 21:27
wojtek: dzięki za kolejną odp. mila
12 wrz 21:28
Mila:
12 wrz 22:56