Okrag
Kolega: Punkty A i B dziela okrąg na dwa luki. Krótszy z łuków AB ma długość 3 a kąt wpisany na nim
oparty ma miarę 12 stopni . Długość okręgu jest równa

Odp to 45
Liczyłem tak ze 360:12 to 30 a później razy 3 myślałem ze o to chodzi ..
Naprawadzi ktoś? Z góry dzięki ; )
12 wrz 21:06
Janek191:
12o*2 = 24o
360o : 24o = 15
3*15 = 45
==========
12 wrz 21:08
Janek191:
Kąt środkowy ma 2*12o = 24o
12 wrz 21:09
Kolega: Racja potrzebny był środkowy znów ratujesz thx
12 wrz 21:13
Mila:

β=12
o− kąt wpisany w okrąg
α=12
o*2=24
o
| | 24 | |
ł= |
| *2πr −długość łuku opartego na α=12o*2=24 (kąt środkowy) |
| | 360 | |
2πr=45− długość okręgu
12 wrz 21:17
Kolega: Thx Mila 😘 właśnie tak sb to później rozrywkowalem i tez z wykorzystaniem l=2πr
12 wrz 21:27
Mila:
12 wrz 22:18
Janek191:
α → 3
15 α→ 15*3
c = 2π*r = 45
==========
13 wrz 06:42