parametry
Tomm: Dla jakiej wartości parametru m (m∊R) równanie ma dwa różne rozwiązania?
x−2m = 2x−mx+2
zalozenie do takie ze Δ > 0 prawda?
Δ= 16 wyszlo mi i teraz nie wiem jak te pierwiastki wyliczyć ... nie umiem tego podstawić tak
jak zwykle. mógłby ktoś pomóc?
12 wrz 21:05
Kolega: M≠0
A pierwiastki z pamięci lub wzory na os i zaznaczaj co jest większe od 0
12 wrz 21:09
Janek191:
m ≠ 0 i x ≠ − 2
Mnożymy na krzyż
x2 − 4 = 2 m x − m2
x2 − 2m x + m2 + 4 = 0
Δ = ....
Δ > 0
12 wrz 21:11
Janek191:
Pomyłka

Ma być
x
2 − 2m x + m
2 − 4 = 0
12 wrz 21:13
Tomm: Janek191 , właśnie Δ=16 i jest >0 ale co dalej ? jak pierwiastki z pamieci ? to co napisałeś to
już zrobiłem sam
12 wrz 21:15
Omikron: Założenia: x≠−2 i m≠0
Wymnóż przez mianowniki.
(x−2)(x+2)=m(2x−m)
x2−4=2mx−m2
x2−2mx+m2−4=0
Równanie będzie miało dwa rozwiązania ⇔ Δ>0 i x=−2 nie jest rozwiązaniem
Pierwszy warunek.
Δ=16, czyli zawsze jest dodatnia, więc ten warunek spełnia każde m.
Drugi.
4+4m+m2−4≠0
m2+4m+4≠0
(m+2)2≠0
m≠−2
Biorąc pod uwagę część wspólną warunków i założenia mamy rozwiązanie: m∊R−{−2,0}
12 wrz 21:15
Omikron: Pomyłka przy skracaniu w drugim warunku, powinno być
m2+4m≠0
m(m+4)≠0
m≠0 i m≠−4
Czyli ostatecznie m∊R−{−4,0}
12 wrz 21:17
Tomm: Omikron, dziękuję za pomoc, już rozumiem
12 wrz 21:18
Omikron:
12 wrz 21:19