suma algebraiczna
Kasia: Niech x− liczba dwucyfrowa, zaś− y liczba dwucyfrowa o tych samych cyfrach co x, ale napisanych
w odwrotnym porządku. Wykaż, że:
a) liczba x+y jest podzielna przez 11
b)liczba x−y jest podzielna przez 9
12 wrz 20:57
Janek191:
a)
10 x + y oraz 10 y + x
a) ( 10 x + y) + ( 10 y + x) = 11 x + 11 y = 11*(x + y) − liczba podzielna przez 11
12 wrz 20:58
Omikron:
d − cyfra dzięsiątek
j − cyfra jedności
x= 10d+j
y=10j+d
a) x+y=10d+j+10j+d=11d+11j=11(d+j)
b) x−y=10d+j−10j−d=9d−9j=9(d−j)
12 wrz 21:00
Janek191:
b) ( 10 x + y) − ( 10 y − x) = 9 x − 9 y = 9*(x − y) − liczba podzielna przez 9
12 wrz 21:00
Kasia: Bardzo dziękuję!
12 wrz 21:01