dowód niewymierności liczby √2
Oliwia: czy ktoś mógłby wytłumaczyć mi dowód niewymierności z liczby √2?
12 wrz 20:33
Janek191:
Ten dowód jest w każdej książce
12 wrz 20:34
Janek191:
Liczby
√2 , a nie z liczby
√2
12 wrz 20:35
Adamm: | | p | | p | |
√2= |
| , gdzie |
| jest nieskracalnym ułamkiem, p,q>0 |
| | q | | q | |
q
√2=p
2q
2=p
2 więc 2|p
p=2k
2q
2=(2k)
2
q
2=2k
2 więc 2|q
z założenia p, q są nieskracalne, sprzeczność
12 wrz 20:36
Janek191:
W googlach wpisz sobie : dowód niewymierności pierwiastka z 2.
12 wrz 20:37
Adamm: czego nie rozumiesz
12 wrz 20:37
Oliwia: ale potrzebuje takiego łatwiejszego wytłumaczenia, żebym była w stanie jutro to wytłumaczyć
pani kiedy by mnie o to zapytała, dlatego proszę o pomoc żebym sama mogła to zrozumieć a
później przekazywać dalej.
12 wrz 20:37
Adamm: Janek191 to jest ten dowód
12 wrz 20:37
Oliwia: dziękuje bardzo
12 wrz 20:38
grthx: Do jutra masz cala noc .To nawet nauczysz sie na pamiec i jutro Pani nauczycielce wytlumaczysz
12 wrz 20:38
Adamm: szczerze mówiąc to nie wiem czemu pamiętam takie bzdety
12 wrz 20:39
Oliwia: wolałabym mimo wszystko to zrozumieć a nie wykuć na pamięc bez sensu
12 wrz 20:40
Adamm: jeśli nie rozumiesz, pytaj
12 wrz 20:40
Oliwia: sama nie wiem czego w tym nie rozumiem ale dobra postaram się to jakoś rozłożyć na czynniki
pierwsze i zrozumieć ale gdyby co będę pisała, dzięki raz jeszcze
12 wrz 20:41
grthx: Adamm mozna wyczuc kiedy ktos sobie robi jaja a kiedy naprawde potrzebuje popmocy
12 wrz 20:42
Oliwia: żałosne serio, gdybym sobie z was żartowała to po co w ogóle pisałabym na takiej stronce?
naprawdę myślisz, że miałabym z tego ubaw?
12 wrz 20:44
Adamm: grthx nie
12 wrz 20:46
Mila:
Oliwio, jaki dział teraz macie w szkole?
12 wrz 20:51
Oliwia: Liczby niewymierne.
12 wrz 20:53
grthx: To w takim razie poczekamy czy napisze .
12 wrz 20:54
Mila:
Wielomiany już miałaś?
12 wrz 20:59
Oliwia: Rok temu, w tym roku jeszcze nie.
12 wrz 21:01
Mila:
Wielomian:
W(x)= x2−2 ma całkowite współczynniki.
Jeżeli wielomian o całkowitych współczynnikach ma wymierne pierwiastki to są one podzielnikami
wyrazu wolnego
Żadna z liczb {1, −1, 2,−2} nie jest pierwiastkiem tego wielomianu.
W(1)=−1≠0
w(−1)=−1≠0
W(−2)=2≠0
W(2)=2≠0
Równanie ma dwa pierwiastki:
x2−2=0
x=√2 lub x=−√2
Zatem √2 jest liczbą niewymierną.
12 wrz 21:07
Oliwia: jejku, mega dziękuje! przeanalizuje to i z pewnością mi to ogromnie pomoże
12 wrz 21:08
Mila:
12 wrz 21:18