Równanie prostej
Kolega: Wskaż równanie prostej która jest osią symetrii okręgu o środku s=(2,−2)
Nie pamiętam jak to się robiło pomoże ktoś?
12 wrz 20:29
Janek191:
Każda prosta przechodżąca przez S jest osią symetrii tego okręgu :")
12 wrz 20:31
Adamm: okrąg ma nieskończenie wiele symetrycznych prostych
każda prosta która jest osią symetrii okręgu ma punkt w środku okręgu
12 wrz 20:31
grthx: Osia symetrii jest kazda prosta ktora przechodzi przez ten punkt wiec sobie wybierz odpowiedz
12 wrz 20:31
Kolega: Ok czyli musze podstawić pod c i y z tego co rozumiem thx
12 wrz 20:39
Mila:

Każda prosta przechodząca przez S=(2,−2) jest osią symetrii tego okręgu.
y=ax+b
−2=a*2+b
b=−2−2a
y=ax−2−a , a∊R
i jeszcze prosta x=2
12 wrz 20:59
Kolega: Dziekipę Mila
12 wrz 21:02