Geometria Analityczna
Kolega: Punkt C (−5,−4) jest wierzchołkiuem kwadratu ABC, którego przekątna BD zawiera się w prostej o
równaniu y=−x + 5 . Oblicz współrzędne pkt A.
Zrobiłem prosta prostopadla do przeciwprostokatnej ale wiem czy o to chodzi..
Z góry dziekuje za pomoc
12 wrz 20:23
Adamm: kwadratu
12 wrz 20:25
Kolega: Tak kwadratu ABCD*
12 wrz 20:27
Janek191:

Punkt przecięcia przekątnych jest środkiem odcinka AC.
12 wrz 20:27
Janek191:
Jasne ?
12 wrz 20:34
grthx: daj spokoj Janek 191
Kolega to z tych co uwaza ze on placi i wymaga . Podziekowac nie musi
12 wrz 20:37
Kolega: Tak chyba rozumiem ..
Liczę 2 przekątna , przyrównuje do siebie mam pkt wspólny a teraz pkt a mogę policzyć dzieki
pkt środka Ac i pkt c punkt a
Dzięki
12 wrz 20:38
Janek191:

II sposób ( po obliczeniu S = (2, 3)
C = ( − 5, − 4)
S = ( 2, 3)
→ →
CS = [ 7, 7 ] = SA
→
A = S + SA
A = ( x, y) = ( 2 , 3) + [ 7, 7] = ( 9, 10 )
================================
12 wrz 20:54
Kolega: Ten ciekawszy , ale nie wpadłbym thx
12 wrz 20:57