.
Sair: Trójkąt ABC jest równoramienny, w którym |AC|=|BC| oraz |∡ACB| = 120 stopni. W trójkąt ten
wpisano okrąg o środku O. Punkt D jest punktem styczności tego okegu z ramieniem AC. Wiedząc
| | 3+√2 | |
że obwód trójkąta DOC wynosi 2√3 + 3, wykaż że promień okręgu jest równy |
| |
| | 2 | |
∡DCO=60
z trójkąta o kątach 30,60,90 (lub z funkccji trygonometrycznych) można obliczyć że boki tego
trójkąta to: a,a
√3 i 2a
3a+a
√3= 2
√3 + 3
cnd.
poprawne rozwiązanie? gdybym na maturze tak rozwiązał to otrzymałbym max liczbę pkt za to
zadanie?