Rozwiąż równanie.
Blocked: a) x(x−5)=2x(x−1)
b) 2(1−5x)=(1−x)2
c) 2(x2+4)=5(1−x)
d) 7(x+1)2=3(x+4)2−21
12 wrz 19:44
grthx: Przeciez wzory skoroconego mnozenia znasz
Wszystkie te rownania prowadza do rownan kwadratowych
czego tutaj nie rozumiesz ?
12 wrz 19:50
Blocked: No ale chodzi mi o to żebyś zrobił jeden przykład żebym wiedział jak to robić.
12 wrz 20:07
Adamm: x(x−5)=2x(x−1)
x2−5x=2x2−2x
0=x2+3x
0=(x+3)x
x=0 lub x+3=0
12 wrz 20:08
Blocked: Właśnie tak myślałem żeby tak to robić ale nie byłem pewny.
Dzięki
12 wrz 20:10
grthx: a) x2−5x= 2x2−2x
x2−2x2−5x+2x=0
−x2−3x=0 (mnoze obie strony przez (−1)
x2+3x=0 ⇒x(x+3)=0 to x=0 lub x+3=0 x=−3
12 wrz 20:18