Oblicz
Izydor: Oblicz:
√11−6√2 + √11+6√2
Wykaż, że zachodzi równość:
√13−4√3+√4(7−4√3)=3
Z góry dziękuje za pomoc.
12 wrz 19:01
12 wrz 19:05
12 wrz 19:05
grthx: Dobry wieczor
Milu 
Pozdrawiam
12 wrz 19:06
Izydor: grthx: Więc w pierwszym mogę sobie po prostu tak z niczego sobie stworzyć wzór skróconego
mnożenia?
12 wrz 19:09
Izydor: Dziękuje za pomoc. Chyba w pierwszym skorzystam z tego sposobu z zastosowaniem tej równości.
12 wrz 19:10
grthx: Praktycznie tak bo w tych przykladach ktore sa to jest prosto
Oczywiscie mozesz tutaj skorzystac z tego co napisala Mila i zwinac to co pod
pierwiastkiem do wzory skoconego mozenia
i potem wykorzystac to ze √x2=|x|
ale rownie dobrze mozesz sobie podniesc do potegi drugiej
p[11+6√2+√11−6√2)2=x2
(√11+6√2)2+2*√11+6√2*√11−6√2+(√11−6√2)2= x2
11+6√2+2*√(11+6√2)(11−6√2)+11−6√2= 22+2*√49= 22+2*7= 36 to x=6 czyli wartosc
tego wyrazenia wynosi 6
oprocz tego zastosowalem wzory √a*√b= √a*b
i pod pierwastkiem tym duzym (a+b)(a−b)= a2−b2 .
12 wrz 19:20
Izydor: Dziękuje za wyjaśnienie. Jeśli trafie na podobne zadania postaram się to również poćwiczyć

.
12 wrz 19:31