| 3x −1 | ||
f(x) = | przyjmuje wartości dodatnie | |
| x+2 |
| 3(x+2)−7 | −7 | |||
y= | =3+ | mam nadzieje ze choc troche pomoglem bo daleszej czesci pytania | ||
| x+2 | x+2 |
moze wykres... jaka odpowiedz jest?
tylko nie wiem co zrobić dalej....
Mysłałem, że w ten sposób będzie dobrze:
| −7 | |
+3 ≥0 / * (x+2) | |
| x+2 |
| 1 | ||
x ≥ | ||
| 3 |
| 1 | ||
x∊< | , +∞).... ale to jest tylko polowa rozwiązania ... ![]() | |
| 3 |
| 1 | ||
w odpowiedzi jest x∊ (−∞, −2)∪( | , +∞) | |
| 3 |
| −7 | 3(x+2) | ||
+ | >0 | ||
| x+2 | x+2 |
| −7+3x+6 | |
>0 | |
| x+2 |
| −1+3x | |
>0 | |
| x+2 |
| 1 | ||
3(x+ | )(x+2)>0 | |
| 3 |
| 1 | ||
x⊂−(−∞,−2) U ( | ,∞) | |
| 3 |