pomocy
darthvader: pomocy!
Oblicz, dla jakich wartości m proste k i l są prostopadłe, gdy:
k: y=(m2−1)x+4, l: y=−x+3
Prosta AB, gdzie A=(−1, √2), B=(√2, √2k) jest równoległa do prostej y=2x+1. Oblicz wartość k.
źle mi coś wychodzi w obu, prosze o pomoc
12 wrz 18:16
piotr: proste l i k są
równolegle, gdy: m2−1 = −1
prostopadłe, gdy: m2−1 = 1
12 wrz 18:22
piotr: | yB − yA | |
| ← współczynnik kierunkowy prostej AB |
| xB − xA | |
12 wrz 18:27
magdab99: przecież o tym wiem, tylko mi coś źle wychodzi i nie mam pojęcia jak to zrobić
12 wrz 18:27
piotr: równolegle, gdy: m2−1 = −1 ⇒ m=0
prostopadłe, gdy: m2−1 = 1 ⇒ m=−√2 lub √2
12 wrz 18:37
grthx: | √2k−√2 | |
| =2 (obie strony przez √2+1 mnozymy |
| √2+1 | |
√2k−
√2= 2(
√2+1}
√2k−
√2= 2
√2+2
√2k= 3
√2+2
| | 3√2+2 | |
k= |
| (usun teraz nieewymiernosc z mianownika |
| | √2 | |
12 wrz 18:40
piotr: k−1 = 2 +
√2
k = 3 +
√2
12 wrz 18:44
Mila:
1)
k: y=(m
2−1)x+4, l: y=−1*x+3
Proste są prostopadłe⇔
m
2−1=1
m
2=2
m=
√2 lub m=−
√2
2)
Prosta AB, gdzie A=(−1, √2), B=(√2, √2k) jest równoległa do prostej y=
2x+1.
Proste równoległe mają jednakowe wsp. kierunkowe⇔
AB:
y=
2x+b
√2=2*(−1)+b
b=
√2+2
AB: y=2x+
√2+2
√2*k=2*
√2+
√2+2
√2*k=3
√2+2 /*
√2
2*k=3*2+2
√2 /:2
k=3+
√2
======
12 wrz 18:47