Układ równań
Edzio:
x2+y2=5
xy=2
Wiem jaki bedzie wynik. Chciałbym dowiedzieć się jak to rozwiązać.
12 wrz 18:02
grthx: do 1 rownania
| | 2 | |
( |
| )2+y2=5 wylicz y i wstaw do 1 rownaia |
| | y | |
12 wrz 18:05
Adamm: xy=2
4/y
2+y
2=5
4+y
4=5y
2
y
4−5y
2+4=0
Δ=25−16=9
y
2=(5±3)/2
12 wrz 18:05
ICSP: lub przekształcić do postaci:
(x + y)2 = 9
xy = 3
z której widać, że x ,y będą pierwiastkami równań :
1o z2 − 3z + 2 = 0
2o z2 + 3z + 2 = 0
12 wrz 18:12
Edzio: Rozwiązało to tak samo jednak:
x2+y2=5
xy=2
x2+2xy+y2=9
x2−2xy+y2=1
(x+y)2=32
(x−y)2=12
x+y=3
x−y=1 v x−y = −1
x=2 y=1 v x=1 y=2
tak rozwiązął ktos to zadanie z ktorego sie teraz ucze i nie rozumiem tego przeskoku z postaci:
x2+y2=5
xy=2
na postać:
x2+2xy+y2=9
x2−2xy+y2=1
Zadanie zostało ocenione na max pkt
12 wrz 18:14
Adamm: y2+x2+2xy=5+2*2=9
x2+y2−2xy=5−2*2=1
12 wrz 18:17
Adamm: i czemu x+y=3

skąd wiadomo że x+y>0
12 wrz 18:19