Zadania maturalne
Michał 05: Zd7 Układ równań {x+y=2
{x−y=6
a) ma dokładnie jedno rozwiązanie b)ma dwa rozwiązania c) ma nieskończenie wiele rozwiązań
d)nie ma rozwiązań
Ps.proszę o obliczenia abym mógł zrozumieć to zadanie
12 wrz 17:46
piotr: 2x=8 ⇒ x=4 ⇒ y = −2 jedno rozwiązanie
12 wrz 17:49
Metis: Znasz metodę wyznaczników?
12 wrz 17:49
Adamm: x+y=2 ⇒ x=2−y
x−y=6 ⇒ x=6+y
y+6=2−y
2y=−4
y=−2
odp. a)
12 wrz 17:49
piotr: Wg ≠ 0 ⇒ jedno rozwiązanie
Wg = 0 i Wx = 0 i Wy = 0 ⇒ nieskończenie wiele rozwiązań
Wg = 0 i (Wx ≠ 0 lub Wy ≠ 0) ⇒ brak rozwiązań, układ sprzeczny
12 wrz 17:53