Wyznacz pochodne funkcji
roxy :): Wyznacz pochodne funkcji , Pomozcie prosze bo ja tego nie znam wogole

a) ∫(x) = 5
b) ∫(x) = 3x + 4
c) ∫(x) = −2x + 1
d) ∫(x) = 3x2 + 4x − 2
e) ∫(x) = −12x2 − 5x +1
f) ∫(x) = 2x3 − 6x2 + 8x
g) ∫(x) = −13x3 + 2x2 − 6x +1
h) ∫(x) = 4x4 − 2x3 +8
i) ∫(x) = 110x10 − 19x9 + 18x8
j) ∫(x) = − 17x7 − 2x6 + 3x4 + √3
7 sty 17:50
roxy :): a) ∫(x) = 5
b) ∫(x) = 3x + 4
c) ∫(x) = −2x + 1
d) ∫(x) = 3x2 + 4x − 2
e) ∫(x) = −12x2 − 5x +1
f) ∫(x) = 2x3 − 6x2 + 8x
g) ∫(x) = −13x3 + 2x2 − 6x +1
h) ∫(x) = 4x4 − 2x3 +8
i) ∫(x) = 110x10 − 19x9 + 18x8
j) ∫(x) = − 17x7 − 2x6 + 3x4 + √3
7 sty 17:55
7 sty 18:13
roxy :): ale ja tego nie zrozumiem

nie umialam i nie umiem matematyki i tyle. nie rozumiem
7 sty 18:22
jo: ale to naprawdę nie jest trudne...
* pochodna ze stałej, czyli z jakiejś konkretnej liczby to zawsze 0, np. 7' = 0
* (3x+4)' = liczysz pochodną każdego składnika (3x)' + 4' = współczynnik przy x, czyli 3+0 = 3
* (3x
2+4x−2)' = (3x
2)' + (4x)' + (−2)' = (3*2*x
2−1) + 4 + 0 = 6x + 4
| | 1 | | 1 | | 1 | |
* (− |
| x2 − 5x +1)' = (− |
| x2)' + (−5x)' + 1' = (− |
| *2x2−1) + (−5) + 0 = −x − |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
5 itp.
7 sty 19:42
roxy :): no dla kogos kto ma wrodzone to nie jest trudne ale ja od poczatku nie rozumialam mamty i dalej
nie umiem. najlatwiejszych zadan z pierwszej gimnazjum bym nie zrobila
7 sty 20:09
jo: Jakbyś przerobiła kilka przykładów to na pewno byś sporo zrozumiała... no ale ok, ja mogę pomóc
jak wolisz aby ta pomoc polegała na podaniu rozwiązania to już Twoja sprawa.
a) 0
b) 3
c) −2
d) 6x+4
e) −x−5
f) 6x2−12x+8
g) −x2+4x−6
h) 16x3−6x2
i) x9−x8+x7
j) −x6−12x5+12x3
7 sty 20:33
kkr4: Chciałbym mieć takie zadania na studiach inf. sic!
8 sty 15:02