Trygonometria
Yazz: Sprawdz tozsamosc:
(sin2x*cosx)/(1+cos2x)*(1+cosx)
12 wrz 16:17
grthx: Zapis jest niejasny
12 wrz 16:20
yazz: pierwszy nawias nad ulamkiem, dwa ostatnie pod
12 wrz 16:28
grthx: Napisalem ci wczesniej nie pogrywaj sobie
Wiadomo co to jest tozsamosc(przeciez nie jestes glupi) wiec zapisz to porzadnie
12 wrz 16:30
yazz: Boze, zapomnialem o drugiej czesci :v nie pogrywam sobie, wybacz.
to co u gory =tgx/2
12 wrz 16:34
grthx: Otoz tak
| | x | | sinx | | 1−cosx | |
tg |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 1+cosx | | sinx | |
Sprobuj doprowadzic lewa strone do ktorejs z tych postaci
12 wrz 16:41
yazz: ogólnie to mi wyszło L=sinx/2, a prawa (sinx/2)/(cosx/2), tylko nie mam pewności, czy dobrze
zrobiłem.
12 wrz 16:48
yazz: okej, ale w miedzyczasie mialem te sinx/(1+cosx). Dobra, juz wszystko jasne.
12 wrz 16:54
Eta:
Sprawdź tożsamość:
| sin(2x)*cosx | | x | |
| = tg |
| ? (taka ma być ta tożsamość? |
| (1+cos(2x))(1+cosx) | | 2 | |
| | 2sinx*cos2x | | | | x | |
L= |
| = |
| = tg |
| =P |
| | 2cos2x*2cos2x2 | | | | 2 | |
12 wrz 16:56