matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
:)
Adam:
x + 1
Dana jest funkcja f(x) = log
2
. Wykaż, że dla dowolnych x1, x2 ∊ D
f
jeśli
x − 1
x1+ x2 = 0 to f(x1)+f(x2)=0
12 wrz 16:15
Adamm:
x+1
D:
>0 ⇒ x∊(−
∞
;−1)u(1;
∞
)
x−1
x
1
+x
2
=0 x
1
=−x
2
f(x
1
)=f(−x
2
)
−x+1
x−1
x+1
f(−x)=log
2
=log
2
=−log
2
=−f(x)
−x−1
x+1
x−1
f(x
1
)=f(−x
2
)=−f(x
2
) f(x
1
)+f(x
2
)=0
12 wrz 16:47