całka niewłaściwa
stivi łonda: Mam pytanie dotyczące całki niewłaściwej. Jeżeli jest dana całka ograniczona z góry ∞ a z dołu
4, to jeżeli policzę deltę, i wdzę iż x1 = 2 i x2= 3 czyli te liczby nie należą do przedziału.
Rozwiązuję całkę nieoznaczoną poprzez rozkład na 2 ułamki A i B i wychodzi mi z tego 1 całka
+ 2 całka.
Moje pytanie brzmi, czy całkę oznaczoną mam liczyć z sumy całek a i b czy kolejno z całki A (w
razie kiedy wyjdzie rozbieżna to dalej nie liczę 2 całki) czy liczę pierwsze całki A i B a
później oznaczoną? Bo się pogubiłem
12 wrz 15:41
Adamm: jeśli całka ma punkty nieciągłości to musisz liczyć osobno + granice
jeśli jedna z nich nie istnieje, oryginalna całka nie istnieje
12 wrz 15:59
stivi łonda: licząc całki ( rozłożone na dwa ułamki A i B), wyszło mi lnle−2l / lnle−2l − ln2
Czy wynik tego to będzie ln2?
12 wrz 16:07
Adamm: lnle−2l / lnle−2l=0
12 wrz 16:08
stivi łonda: lnle−2l / lnle−3l
12 wrz 16:09
Adamm: jeśli wyszedł ci taki wynik to zostaw, lub oblicz w przybliżeniu ile to będzie
12 wrz 16:13
Adamm: lnle−2l / lnle−3l−ln2≠ln2
12 wrz 16:13
stivi łonda: no wyszło mi (lnle−2l / lnle−2l) − ln2
12 wrz 16:18
Adamm: lnle−2l / lnle−3l

czy lnle−2l / lnle−2l

niezależnie od wyniku, przeczytaj post 16:13
12 wrz 16:22
stivi łonda: to moze inaczej, ile z tego wyjdzie granica? z tego powyzej?
12 wrz 16:24
Adamm: przecież tą są stałe
12 wrz 16:25
Adamm: to*
12 wrz 16:25
stivi łonda: no ale w niewłaściwych sie liczy granice, to jak z tego policzyc granice?
12 wrz 16:30
Adamm: jak masz całkę ∫01f(x)dx, i załóżmy że w punkcie 1 jest nieciągła, to mamy
∫01f(x)dx = limt→1− ∫0t f(x)dx
12 wrz 16:38
Adamm: o tę granicę mi chodziło
12 wrz 16:40
stivi łonda: tak wiem, ale ja mam całke ograniczoną z góry ∞ a z dołu 4, a nieciągła jest w punktach 3 i 2
zatem te punkty są poza obszarem zbioru
12 wrz 16:42
Adamm: skoro są poza to obliczasz normalnie
12 wrz 16:50
stivi łonda: obliczyłem ale za nieskończoność wstawiłem stałą e, no i z oznaczonej trzeba wyliczyć granice,
zastanawiam sie jak to zrobic
12 wrz 16:58
Adamm: czyli e w tym przypadku nie jest liczbą

możesz następnym razem podstawiać coś innego
| | ln|t−2| | |
limt→∞ |
| = 1 |
| | ln|t−3| | |
ponieważ ln|t−2|≈ln|t−3| przy t→
∞
12 wrz 17:06