Kolokwium
Krzysiek: Zadania z kolokwium
Zad 1. (3pts) Rozwiązać równanie
−6 + 3
5x + 3
5x−1 + 3
5x−2 + ... =
√7*35x + 11
Zad 2. (3pts) Rozwiązać nierówność
√6−log0,5x > log
2x − 6
Zad 3. (4pts) Wyznaczyć dziedzinę funkcji
| log1−x2(12−cos22x) | |
| |
| √tg3x−1+tg2x−tgx | |
12 wrz 14:50
piotr1973: | | 35x | |
−6+ |
| = √7*35x+11, zał.: 0<35x<1 |
| | 1−1/3 | |
podstawienie:
√7*35x+11 =t
12 wrz 14:57
Adamm: 1. −6 + ∑
n=0 3
5x−n =
√7*35x+11
| | 1 | |
−6 + ∑n=0 35x*( |
| )n=√7*35x+11 |
| | 3 | |
dalej już prosto
x>0
pierwszy przypadek, log
2x−6<0 ⇒ x<64, zawsze prawdziwe
drugi, x≥64
6−log
1/2x>log
22x−12log
2x+36
| | 1 | |
6− |
| >log22x−12log2x+36 |
| | log2x | |
dalej już chyba rozumiesz
| | 1 | |
3. 1−x2>0, 1−x2≠1, |
| −cos22x>0, tg3x−1+tg2x−tgx>0 |
| | 2 | |
12 wrz 15:00
Adamm: piotr1973, założenie nie ma sensu, 35x nie jest częścią ciągu geometrycznego
12 wrz 15:02
Adamm: zadania raczej takie licealne
12 wrz 15:06
Metis: To są zadania licealne.
12 wrz 15:08
piotr1973: zgoda, adamm
12 wrz 15:13
Krzysiek: No tak, jestem dopiero w 2 liceum
12 wrz 15:25
piotr1973: to już wam kolokwia robią
12 wrz 15:30
Janek191:
Kartkówki zwą kolokwiami
12 wrz 15:35
Adamm: teraz dopiero to zauważyłem, w drugim zadaniu przed odwróceniem
log1/2x powinienem był rozpisać co gdyby log1/2x=0
12 wrz 15:42
Janek191:
z.3
1 − x
2 > 0 i 1 − x
2 ≠ 1
0,5 − cos
2 2x > 0
tg
3 x + tg
2 x − tg x − 1 > 0
Taki układ
12 wrz 15:45