Zadania maturalne
Michał 05: Zad1.Zależność między x i y określa wzór y−x=−3.Sporządź wykres tej zależności. Dla jakich x
spełniony jest warunek x>0
Zad2. Dany jest trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej =9.Miary kątów trójkąta tworzą ciąg
arytmetyczny.Wyznacz długość krótszej przyprostokątnej tego trójkąta.
Zad3.Sporządź wykres y=cos,€<−90,270> i odczytaj z niego przedziały monotoniczności tej
funkcji.
Zad4.Dany jest równoległobok o kącie ostrym 30. krótsza przekątna ma długość 5 i jest
prostopadła do krótszych boków tego równoległoboku. Oblicz długość dłuższej przekątnej.
12 wrz 14:16
Adamm:

1. y−x=−3 ⇒ y=x−3
2. rozwiąż układ równań
a
1+9=a
2/2
a
12+a
22=81
12 wrz 14:23
Adamm:

x=5/sin(30)
12 wrz 14:27