Geometria analityczna
Kira: znaleźc prostą s przechodzącą przez punkt P(1,0,3) i przecinającą prostą l pod kątem prostym.
12 wrz 14:15
jc:
Prosta l jest prostopadła do wektorów (2,1,0), (2,0,3), a więc ma kierunek (3,−6,−2).
Przecinamy jedną z powyższych płaszczyzn płaszczyzną prostopadłą do wektora (3,−6,−2)
przechodzącą przez punkt (1,0,3) i mamy rozwiązanie
2x+y=2
3(x−1) − 6y − 2(z−3) = 0
12 wrz 15:39
Kira: jak wyznaczyłeś te dwa prostopadłe wektory?
12 wrz 15:56
Kira: | | ⎧ | 2x+y+x=2 | |
| i tam jest | ⎩ | 2x+3z=10 |
|
12 wrz 16:04
Kira: | | ⎧ | 2x+y+z=2 | |
| i tam powinno być | ⎩ | 2x+3z=10 |
|
12 wrz 16:04
Kira: mógłby ktoś?
12 wrz 16:25
jc: Twoje płaszczyzny są prostopadłe do wektorów
(2,1,1)
(2,0,3)
Wektor kierunkowy prostej jest prostopadły do każdego z z tych wektorów.
A oto wektor prostopadły
(3,−1,−2)
(ja napisałem, ale możesz rozwiązywać układ równań lu liczyć
iloczyn wektorowy)
Dalej sobie poradzisz
INNY SPOSÓB (rozwiązujesz układ równań)
2x+y+z=2
2x+3z=10
z = 2t (napisałem 2 aby nie było ułamków)
x = 5 − 3t
y = 2 − 2x − z = 2 − (5−3t) − 2t = −3 + t
czyli
x = 5 − 3t
y = −3 + t
z = 2t
wektor kierunkowy ( −3, 1, 2)
12 wrz 16:26