Szereg Maclaurina
Miro: Rozwinąć w szereg Maclaurina funkcję f(x)=arcinx
12 wrz 11:45
jc:
| | | | (−)n x2n+1 | |
asin x= ∑ | |
| |
| | | 2n+1 | |
12 wrz 12:16
Miro: trochę mi się nie zgadza, czy to będzie to samo?
f'(x)=(1−x
2)
−1/2
| | | |
i tutaj jeszcze zamieniasz ∑ | (−1)n*x2n |
| | |
to trzeba scałkować.
| | | | x2n+1 | |
bo tak to by było ∑ | (−1)n |
| |
| | | 2n+1 | |
12 wrz 12:57
jc: Wszystko jest tak, jak napisałeś.
| | a(a−1)(a−2)...(a−n+1) | |
= |
| |
| | n! | |
(n czynników w liczniku, każdy następny o jeden mniejszy)
12 wrz 13:01
Miro: | | | |
w linijce "a więc tutaj", powinno być ∑ | (−x2)n, zabrakło − przed x |
| | |
12 wrz 13:02
Miro: | | | |
okej, ale nie rozumiem, bo w ostatniej jest | i potem w mianowniku jakieś 4n |
| | |
12 wrz 13:04
jc: Bo tak też możesz napisać. Sprawdź:
12 wrz 13:30