realcje, porządek liniowy
neumann: funkcje i relacje i porządki
Oto taki troszkę kosmiczny przykład, byłbym wdzięczny gdyby ktoś pomógł mi chociaż z
rozpisaniem tych funkcji i wytłumaczenia relacji, bo jak zrobić te podpunkty mniej więcej
wiem, ale na łatwiejszych przykładach.
Niech X będzie zbiorem wszystkich funkcji {1,2,3} → {0,1}
Relację Rx X x X definiujemy dla dowolnych funkcji f, g należących do X w następujący sposób
f Rx g wtw. f(i) * g(i) = f(i) dla i należącego do {1,2,3} (* to zwykłe mnożenie)
1. Czy relacja Rx jest częściowym porządkiem w zbiorze X?
2. Czy jest to porządek liniowy?
3. Narysuj relację Rx
ok update, coś probowała zrobić, ktos sparwdzi?
jak rozkminić, czy jest zwrotna

f(i)*f(i)=f(i) jest
2. symetryczna: f(i)*g(i)=f(i) == g(i)*f(i)=f(i)
5. słaboantysymertryczna: chyba jest
6. przechodnia: (f(i)*g(i)) =g(i)* f(i) =f(i)*f(i) ?
1.no to chyba jest

2. yyyy, trzeba jakiś przykład podać?
f(x)*g(x)=f(x) (tak by g(i) = 1, dla każdego argumentu czyli np. g(i)= i
0, f(i)=i, wtedy
zawsze wyjdzie f(i) ?
g(1,2) = 1, f(1)=1, f(2) = 2
czyli będzie liniowy? każdy ma być w relacji z każdym hmm nie wiem jak narysować