Oblicz P(A)
Norek: Dane są zdarzenia A,B ⊂ Ω. Wiadomo, ze P(A∩B')=P(B∩A'), P(A∪B)= 0,48 i P(A∩B)=0,12
Oblicz P(A).
P(A∪B)=P(A) + P(B) − P(A∩B)
0,48=P(A) + P(B) − 0,12
0,6= P(A) + P(B)
co dalej

?
11 wrz 22:39
Saris: P(A∩B')==P(A)−P(A∩B)=P(B∩A')=P(B)−P(A∩B)
P(A)=P(B)=0,3
11 wrz 23:11
Norek: No własnie i tu trzeba postawić znak zapytania.Skąd ta zależność ze P(A∩B')==P(A)−P(A∩B) oraz
P(B∩A')=P(B)−P(A∩B) ? Czytałem teorie ale tego nie rozumie.
11 wrz 23:16
bezendu:
Rozrysuj sobie, poczytaj o diagramach Venna
11 wrz 23:18