Pierwiastek 4go stopnia z pierwiastka 3go stopnia
Patryk: Cześć. Mam kolejny problem. Jak obliczyć (4√33√3) 3
Tam, gdzie pierwiastek się zniekształca, jest pierwiastek 3go stopnia z 3.
11 wrz 22:30
Patryk: Ps. wiem, że wynik to 3, ale nie wiem dlaczego.
11 wrz 22:31
grthx: w pamieci =3
11 wrz 22:32
Patryk: Dużo mi to nie pomogło
11 wrz 22:36
grthx: Wzory znasz ? bo to wszystko opiera sie na wzorach
3*3√3= 34/3
(34/3)3= 34
4√34=3 ze wzoru n√an= a
11 wrz 22:38
Patryk: Mam problem tylko z pierwszym przekształceniem. Chodzi o 3*3√3 = 33/4.
Nie rozumiem aż tak uproszczonego tego równania.
Ja zrobiłem to tak:
3*3√3 = 4√3√81, co potem dało p12{531441}, co wynosi 3, ale jak zrobić to w ten prosty
sposób? Jaka jest tam zasada, której nie dostrzegam?
12 wrz 10:55
grthx: Pewnie dalej trzyma angina
12 wrz 11:07
Janek191:
3*3√3 = 31*313 = 31 +13 = 343
12 wrz 11:10
Patryk: O to to to to, przy 39°C ciężko się myśli, a jest to dla mnie całkiem nowy temat, więc ciężko
mi się go w tym stanie nauczyć. Dzięki, Janku, za pomoc
12 wrz 11:23
Patryk: Sam kliknąłem w swoją nazwę. Nie jestem zarejestrowanym użytkownikiem. Pokazuje Ci tematy
wszystkich użytkowników, którzy mają na imię Patryk. Jest nas wielu, co może Cię zdziwić.
12 wrz 11:29
grthx: Jesli nie jestes zarejestrowany to skad ten nick ?
Po prostu nie lubie jak sie probuje z kogos robic glupszego niz sie jest samemu .
12 wrz 11:35
Patryk: Przy dodawaniu pytania jest pole, w które należy wpisać imię lub nick, więc wpisuję imię
12 wrz 11:38
Patryk: Ps. nie próbuję nikogo robić głupszym. Nie wiem, skąd ten zarzut.
12 wrz 11:39
Patryk: O, np. teraz ktoś się podszył pode mnie dwukrotnie. Jak widać, nie jest to specjalnie trudne, i
teraz w moim imieniu może pisać milion Patryków, a ja w imieniu ich.
12 wrz 11:40
grthx: Moze ty najpierw wylecz ta angine . 39o to bardzo duza temperatura i nie ma sie na nic sil a
tym bardziej na pisanie .Wiem cos o tym
Potem wstawiaj zadania . ja pomoge jesli bede umial pomoc dobrze ?
12 wrz 11:44
Patryk: Ktokolwiek napisał to wyżej o 11:45, to nie byłem ja, Patryk, autor tematu, chyba czas założyć
konto
12 wrz 11:47
Patryk: Tak czy inaczej dzięki za pomoc
12 wrz 11:48
Janek191:
PKO BP SA
12 wrz 11:48