Pomocy prosze. Zadanie dodatkowe. Prawdopodobnienstwo
Izabella: 1. Wylicz prawdopodobienstwo wyrzucenia 6 przy 10 rzutach kostka .
Zaokrąglij do setnej,
11 wrz 21:52
Izabella: Dzieki
11 wrz 21:58
Izabella: Jakies pomysly?
11 wrz 22:12
Omikron: Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego, czyli że 6 nie wypadnie ani razu.
P(A)=1−P(A')
11 wrz 22:31
Mila:
Zadanie mało precyzyjne.
|Ω|=6
10
A− otrzymano dokładnie jedną szóstkę.
jest jedna szóstka , w pozostałych rzutach dowolna z liczb {1,2,3,4,5}
11 wrz 22:36
Mila:
Omikron obliczył prawdopodobieństwo , że wypadnie co najmniej jedna szóstka.
11 wrz 22:37
Izabella: Nie rozumie, dlaczego liczymy przeciwne?
Wtedy P (A) to jest prawdopodobieństwo, że przy 10 pojedynczych rzutach wyrzucimy 6?
11 wrz 22:42
Izabella: "Wylicz częstotliwośc pojawienia się liczby 6 przy 10 rzutach kostka" − tak dokładnie brzmi
zadanie
11 wrz 22:45
Izabella: Dzieki
11 wrz 22:45
Izabella: To.ja juz nic nie wiem
11 wrz 23:12
Mila:
Myślę, że masz obliczyć :
A
1− raz pojawi się szóstka
To już policzyłam 22:36
A
2− dwa razy pojawi się szóstka
| | | |
|A2|= | *58 na dwóch wybranych miejscach jest szósta , na 8 pozostałych |
| | |
dowolna z liczb {1,2,3,4,5}
itd.
Czy masz obliczyć wartość oczekiwaną?
11 wrz 23:28
Izabella: Dzieki
12 wrz 06:29