Oblicz
Kari: Kolejne zadanie z logarytmami. Jeszcze nie czuje się w nich dobrze ;c
Oblicz: log522−log25121−log√5 √10
11 wrz 21:36
grthx: log25121= log52121= log511
log√5√10= 2log5√10= log510
log522−log511−log510 zastosuj dawa razy wzor na roznice logarytmow
11 wrz 21:40
Kari: log52121= log511 nie pamiętam żebym się spotkała z czymś takim. Dlaczego można tak
zrobić?
11 wrz 21:52
grthx: To tylko wzory
| | 1 | |
Masz wzor loganbm= |
| *m*logab |
| | n | |
121=11
2 to wiemy z gimnazjum
25=5
2 tak samo
| | 1 | |
wiec log25121= log52*112= |
| *2log511= log511 |
| | 2 | |
allbo k*log
ab= log
ab
k
| | 1 | |
log25121= log52121= |
| log5121= log51211/2= log5√121= log511 . |
| | 2 | |
11 wrz 22:09
Kari: Dzięki wielkie, teraz wszystko juz jest dla mnie jasne
11 wrz 22:58
grthx:
11 wrz 22:59