matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcja odwrotna do funkcji f(x)=x/(x-1)
Irutar:
Jak będzie wygladać funkcja odwrotna do funkcji f(x)=x/(x−1)
11 wrz 21:33
ruter:
x
f(x) =
x − 1
x
y =
x − 1
xy − y = x xy − x = y x(y − 1) = y
y
x =
y − 1
x
f
−1
(x) =
x − 1
11 wrz 21:51
grthx:
Wedlug mnie wyjdzie ta sama funkcja
x
y=
dla x≠1
x−1
y(x−1)=x yx−y=x yx−x=y x(y−1)=y
y
x=
zamieniamy zmienne
y−1
x
y=
nawet to widac na wykresie ze jest symetryczna wzgledm prostej y=x
x−1
11 wrz 21:54