znajdź część urojoną funkcji mając część rzeczywistą
jamjest44i4: znajdź część urojoną funkcji holomorficznej wiedząc, że część rzeczywista wynosi
U(x,y)=ex(xcosy−ysiny)+4xy
i co z tym zrobić dalej bo obliczyłem pochodną U(x) oraz U(y) i scałkowałem te wyniki tj
∫U(x) dy =exxsiny+exsiny+2y2−ex(−ycosy+siny)+C= V(y)
oraz
−∫U(y) dx=siny(xex−ex)−exsiny+exycosy−2x2+C= V(x)
i jak otrzymać V(x,y)? Czy moim wynikiem jest suma tych funkcji V(x)+V(y)?
Pozdrawiam
11 wrz 21:06
jamjest44i4: dobra rozwinąłem nawiasy i lekko się poskracało i zostało
V(y)=e
xxsiny+2y
2+e
xycosy
V(x)=e
xxsiny+e
xycosy−2x
2
więc wynik chyba powinien być
V(x,y)=e
xxsiny+e
xycosy−2x
2+2y
2 
11 wrz 21:15
jamjest44i4: na stronie symbolab.com sprawdzałem i jest niby dobrze ale widziałem gdzieś jeszcze rozwiązania
gdzie robiło się coś z końcówkami +C
11 wrz 21:21
jamjest44i4: podbijam
12 wrz 21:31
acotomatematyka: polecam
Analiza zespolona w zadaniach, Andrzej Ganczar
12 wrz 21:54