rownania kwadratowe hard
Jacek: Witam, mam mały problem z tym równankiem:
√x−1+√x+2=3, otóz podnoszę obustrone po dwa razy
do kwadratu az zniknie pierwiastek calkowicie i wyszlo mi 7 oraz 14 natomiast odpowiedz podaje
7. Fakt dziedzina obliczylem sb ze wyrazenie pod pierwiastkiem ma być nieujemne jednak obie
liczby mi sie do tego zaliczają, Pomocy
11 wrz 21:02
Adamm: nawet jeśli zalicza się do dziedziny to podnosząc obustronnie do kwadratu nie możesz
liczyć na to że wszystkie rozwiązania będą poprawne
11 wrz 21:05
Janek191:
Liczba 14 nie spełnia wyjściowego równania i dlatego ją odrzucamy>
11 wrz 21:05
Jacek: dlaczego nie Adamm?
11 wrz 21:12
Jacek: fakt nie spelnia ale to nie polega na tym zeby kazde rozwiazania podstawiac do rowniania i
sprawdzac czy L=P
11 wrz 21:13
Jack: jednak na tym polega
11 wrz 21:14
Adamm: ponieważ (3−2)2=(2−3)2
11 wrz 21:15
Jacek: skoro mamy dziedzinę to wszystkie rozwiazania do niej nalezace powinny byc poprawne czyż nie?
11 wrz 21:16
Mila:
W takim równaniu trudno ustalić dziedzinę, możesz jej nie ustalać, lecz musisz sprawdzić czy
wyznaczone liczby spełniają równanie
Może podnosiłeś na jakimś etapie ujemne wyrażenie po jednej ze stron.
11 wrz 21:18
Jack: patrzaj:
√x−1 + √x+2 = 3 /()2
x − 1 + √x+2 = 9
x + √x+2 = 10
√x+2 = 10 − x
założenie 10 − x > 0 −>>> x < 10
i juz wiesz ze odp. 14 nie pasuje
i tyle, wystarczy dziedzine okreslic
11 wrz 21:19
grthx: Jacek widzialem duzo rownan gdzie pomino rozwiazywania metoda rownan rownowaznych
rozwiazania byly pierwiastkami obcymi .
To jest rownanie i mozesz sprawdzic rozwiazania .
11 wrz 21:20
Jack: 10 − x ≥ 0 −>>>>> x ≤ 10
tak mialo byc
11 wrz 21:20
Mila:
Właśnie tak ma być ,jak napisał Jack.
11 wrz 21:30
Jacek: Ojej dziękuję Wam bardzo, zapomniałem o kilku istotnych krokach, zapuściłem się troszeczkę.
Miłego wieczoru
11 wrz 21:44